sobota, 25 kwietnia 2015

Vandrera sposoby na skórkę pomarańczową

Vandrera sposób na skórkę pomarańczową

Pomarańcze dostępne w norweskich sklepach są pyszne. Zwłaszcza, że można wycisnąć z nich więcej niż sok. Chcecie poznać sposób Vandrera na skórkę pomarańczową własnoręcznej roboty? Ten post jest dla Was:)


Vandrer lubi wykorzystywać wszystko w ramach kreatywnego recyklingu. Dlatego ucieszył się kiedy oglądając telewizję kulinarną trafił na przepis na własnoręcznie przygotowaną skórkę pomarańczową, czy jak kto woli, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Jeśli nawet sowie się udało, każdemu się uda. Poniżej przepis w wykonaniu Vandrera, ma on nadzieję, że komuś się przyda:) Vandrer czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, więc już wymyślił zmodyfikowany przepis swojego ulubionego ciasta połączonego z musem z ananasów i skórką. Ale o tym za miesiąc. Do rzeczy!


Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Najpierw znajdujemy dwie dorodne pomarańcze:)

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Później odcinamy najpierw górę i dół pomarańczy,
a potem skórkę, plasterek po plasterku.

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Następnie musimy usunąć ze skórki białą część i zostawić
jedynie część pomarańczową. To jak filetowanie, więc
przyda się giętki acz ostry nóż.

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Kolejnym krokiem jest zamoczenie skórek we wrzątku. Zostawiamy je w wodzie
na około 24 godziny. W międzyczasie wymieniamy wodę 2-3 razy.
Chodzi o to, żeby usunąć środki chemiczne, którymi opryskiwane są owoce.
Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Kiedy minie dobra, wyciągamy skórkę i kroimy ją w kostkę lub w cienkie paseczki.
Do przygotowania tej ilości skórki potrzebujemy
około 200 ml wody i 250 gr cukru.

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Wrzucamy cukier do gotującej się wody i mieszamy, aż słodka woda zacznie wrzeć.
Następnie wrzucamy skórkę, ciągle mieszając. 
Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Tak mieszamy gotując skórkę 15-20 minut. Docelowa konsystencja
znajduje się na granicy galaretki i skórki w cukrze. Jeśli zbyt szybko
pozbędziemy się wody możemy jej dolać, spokojnie odparuje.

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
Ciepłą pomarańczową ciapę wlewamy do słoiczka
i szczelnie zakręcamy.

Skórka pomarańczowa DIY i Vandrer
W ten sposób z dwóch pomarańczy uzyskujemy około pół średniego słoika skórki.
Najlepiej przechowywać ją w lodówce:)


AvE!
Vandrer

3 komentarze:

  1. Czytając tytuł, spodziewałam się jakiegoś domowego sposobu na cellulit czy coś ;) A tu takie smaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście Vandrer jest pluszowy i nie ma problemów z kosmetyczną skórką pomarańczową:) Ale jako zapalony kucharz potrzebuje kandyzowanej skórki:)

      Usuń
  2. Klikając byłam pewna, że będzie przepis antycellulitowy! :D Bardzo lubię dodawać kandyzowaną skórkę do czekolady, ale nie znoszę jej filetować, nie mam dobrego noża.. ;)

    OdpowiedzUsuń

Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)

AvE!
Vandrer

TOP