sobota, 6 czerwca 2015

Łatwe w przygotowaniu ciasto ananasowe + 2 porady kulinarne gratis


Vandrer eksperymentuje w kuchni i w ramach cyklu #sowityKUCHARZ prezentuje Wam dzisiaj przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie: Ananas z obtartą skórką... pomarańczową. Grafika zainteresowała Wasze kubki smakowe? Przeczytajcie zatem przepis (dużo zdjęć gotującego Vandrera).


Co będzie Wam potrzebne: 

BISZKOPT

Każdy ma swój własny sprawdzony przepis na biszkopt, a Vandrer ma przepis szczególnie sprawdzony i tajemny. Powie tyle, że kluczem jest ubicie ręcznie piany.



MUS ANANASOWY:
- 3 puszki ananasów z puszki (kostka, lub talarki, które trzeba pokroić w kostkę)
- 1 łyżka z kopką cukru trzcinowego
- sok z puszki z ananasów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dopełnienie:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3-4 mandarynki świeże lub puszka mandarynek z puszki
- 4 duże truskawki (co tam kto lubi)
- 500 ml śmietany kremówki do zrobienia bitej śmietany


Wrzucamy odcedzonego ananasa wraz z cukrem trzcinowym do garnka w którym prażymy go przez około godzinę, mieszając i dolewając soku, który wcześniej odcedziliśmy. 





Jeżeli ananas samoczynnie nie będzie chciał zamienić się w papkę, co jest bardzo prawdopodobne, ściągamy garnek z kuchenki blendujemy jego zawartość po czym na powrót wstawiamy garnek na kuchenkę. Teraz dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i sprawadzmy czy osiągnęliśmy zadowalający nas stan słodkości. Jeśli nie, dodajemy cukru trzcinowego. Jeśli tak, rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej w soku ananasowym i dolewamy do naszej ananasowej papki. Papkę trzymamy na ogniu jeszcze z 15/20 minut mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dlatego warto przygotować mus dzień wcześniej.







Ostudzoną papkę nakładamy na biszkopt i umieszczamy na niej mandarynki i truskawki. Mozemy posypać także wiórkami czekoladowymi, jeśli ktoś lubi szaleństwa. Vandrer dorzucił także kilka suszonych żurawin. Następnie wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby całość była zimna kiedy wylejemy na nią galaretkę. 



Przygotowujemy podwójną galaretkę pomarańczową i wylewamy na ciasto wstawiając na powrót do lodówki. 

Vandrerowi wyszedł na tyle wysoki biszkopt, że postanowił przekroić go na pół i ma teraz dwa ciasta. Jedno z przepisu, drugie truskawkowe:)




Kiedy wszystko ładnie się nam zsiądzie i nasiąknie dekorujemy całość bitą śmietaną i cieszymy się naszym pomarańczowo-ananasowym ciastem.

Ilość bitej śmietany wedle uznania podniebienia.














Smacznego!

PORADY KULINARNE VANDRERA

Czy Wy też uwielbiacie wylizywać miski? Vandrer nie poleca tego robić z miską po biszkopcie (z powodu zawartości mąki). 

Kiedy ubijacie bitą śmietanę mikserem pamiętajcie o okryciu miski ściereczką. Inaczej w śmietanie będzie nie tylko Wasze futerko, ale także cała kuchnia.

AvE!
Vandrer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)

AvE!
Vandrer

TOP