wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne Pierniczki!


Idą #SowiteŚwięta więc Vandrer zabrał się za robienie pierniczków. Może nie wyszły idealne, ale pierwsze w życiu i własne. Zobaczcie jak poszło sowie pieczenie z przepisu Czerwonego Fartuszka.


Najpierw składniki. 
  • 0,5 kg mąki
  • 120 g masła
  • 370 g miodu (najlepiej gryczany)
  • 120 g cukru muscovado jasnego
  • 1 jajko
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 15 g proszeku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • Foremki do wycinania
  • Papier do pieczenia



Krok 1. Świąteczna szpatułka

W rondelku dokładnie roztapiamy cukier, masło i miód. Trzeba pilnować by się nie zagotowały, a po rozpuszczeniu odstawić do wystudzenia.
Dla utrzymania odpowiedniego nastroju, najlepiej mieszać szpatułką z serduszkiem ;)



Krok 2. Mistrz Sitka

Jeden z ulubionych momentów Vandrera czyli przesiewanie sypkich składników do miski. Dla niedowiarków zdjęcie z planem pełnym. Vandrer wszystko robi sam:) W czasie wykonywania tego kroku warto ustawić piekarnik do rozgrzania na 180 stopni góra dół.


Krok 3. Wyrabianie ciasta przy pomocy człowieka

Do przesianych składników wlewamy to co roztopiliśmy w kroku pierwszym i dodajemy jajko.
Stali czytelnicy wiedzą, że jest jedna rzecz jakiej Vandrer unika. Chodzi tutaj o wyrabianie ciasta (próbowaliście kiedyś zmyć ciasto z pluszu?). Dlatego o pomoc prosi zawsze swoją ludzką nosicielkę. Tym razem ugniatała ciasto, aż wyszła taka kształtna brązowa kulka.


Krok 4. Mąka wchodzi w kontakt z pluszem

Vandrer wyrzucił ciasto na swoją silikonową stolnicę posypaną mąką i przed wałkowaniem podzielił na dwie części. Dla większej wygody.


Krok 5. Wycinanki - Ludzie wycinają pierniczki sowy, Sowy wycinają pierniczki ludziki.

Ciasto rozwałkowujemy na około 4-5 mm i wycinamy pierniczki. Gotowe przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia. Jeśli będziemy chcieli je potem zawieszać należy pamiętać o zrobieniu dziurek na tym etapie.


Krok 6. Obróbka termiczna zdjęcia (sprawdźcie tutaj na czym polega)

W tym przypadku obróbka termiczna polegała na włożeniu blaszki z pierniczkami do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Czas pieczenia ok. 16 minut, w tym czasie pierniczki lekko się powiększają. Dlatego należy zachować między nimi odstępy. Vandrer piekł swoje w trzech transzach. 


Krok 7. Ukrywanie skarbu

Pierniczki po wystudzeniu na kratce szybko twardnieją. Dlatego należy przenieść je do bezpiecznego miejsca (np. czerwonej metalowej puszki w sowy) i tam pozwolić im czekać do świąt. Mają zmięknąć wisząc na choince. 


Krok 8. Czekanie...

Krok 9. Sprawdźcie ten i inne przepisy na stronie Czerwonego Fartuszka, bo warto:)


Teraz pozostaje polukrować pierniczki. Macie jakieś sprawdzone przepisy na lukier? Vandrer nie chce kupować sztucznego w sklepie.

AvE!
Vandrer


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)

AvE!
Vandrer

TOP