wtorek, 30 sierpnia 2016

TAJNIKI OBRÓBKI ZDJĘĆ NA BLOGA: KOLAŻ

fotografia blogowa kolaż owoce babeczki

Pamiętacie jak sowa za pomocą kilku sztuczek osiągnęła na zdjęciu efekt dżemu borówkowego (korekta termiczna zdjęcia)? Dziś Vandrer pokaże Wam w jaki sposób przekształcić zbiór pozornie niepowiązanych ze sobą elementów (takich jak na przykład owoce), w spójny i ciekawy kolaż. Ciekawi efektu zastosowanego na zdjęciu norweskich truskawek? Zobaczcie poniżej!

Jak sowa uzyskała taki efekt?
fotografia blogowa kolaż owoce babeczki




.

Prace rozpoczynamy od znalezienia pozornie niepowiązanych ze sobą elementów, które jednak łączy jakiś ukryty temat. Vandrer zdecydował się na norweskie truskawki, borówki i poziomki, bo w swoim czasie miał ich pod dostatkiem. Norwedzy mają fioła na punkcie norske jordbær i uznają je za najlepsze na świecie. Rzeczywiście coś w tym jest, bo tutejsze jagody chyba lubią bardzo kapryśną norweską pogodę. 

Wybór dodatków
fotografia blogowa kolaż składniki babeczki
Na zdjęciu znajduje się: 100 g masła, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki ekstraktu waniliowego, 2 szkl mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do piecznia, 200 g śmietanki 30%, 2 szklanki jagód (borówki, truskawki, poziomki ok. 400 g)








Aby uzupełnić kompozycję sowa dobrała kilka dodatków dzięki którym udało się połączyć jagody w spójny sposób. Kiedy już zgromadzimy niezbędne elementy zabieramy się za tworzenie właściwego kolażu. 


Przygotowywanie tła

fotografia blogowa kolaż owoce babeczki


Najpierw zaczynamy od składników, które wymagają odpowiedniego przekształcenia lub dopasowania za pomocą docinania, mieszania i przesiewania. W ten sposób pozbywamy się niepotrzebnych elementów, takich jak np. skorupki jaj. Prozaiczne miksowanie potrafi dać niezwykłe efekty.

Subtelne dodatki nadające smak
fotografia blogowa kolaż owoce babeczki


Następnie nanosimy na kolaż bardziej delikatne elementy, które wpisujemy w całość nieco bardziej subtelnie. Szpatułka wystarczy aby dobrze wmieszały się w wcześniej utworzone tło i dodały smaku całości kompozycji.


Nadanie formy ostatecznej
fotografia blogowa kolaż owoce babeczki


Musimy pamiętać o tym, aby dostosować kompozycje do nośnika na którym zostanie ona zapisana w bardziej "trwały sposób". Po ułożeniu elementów w odpowiedniej konfiguracji, całość poddajemy obróbce termicznej, czyli przekształceniu zdjęcia za pomocą zmiany temperatury. W ten sposób uzyskujemy efekt końcowy, który dowolnie możemy modyfikować, przestawiając układ elementów w miseczce.

Jeśli bardziej niż zdjęcie interesuje Was jego zawartość, czyli te pyszne śmietanowe babeczki, to u Czerwonego Fartuszka znajdziecie dokładną instrukcję ich przygotowania. Łapcie link  >>>

Co myślicie o takiej obróbce? Smaczna sprawa?

AvE!
Vandrer

Tym, którzy nie przepadają za słodkościami lub chcą ich unikać ... Vandrer poleca deser od którego się chudnie >>>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)

AvE!
Vandrer

TOP