Pomarańcze dostępne w norweskich sklepach są pyszne. Zwłaszcza, że można wycisnąć z nich więcej niż sok. Chcecie poznać sposób Vandrera na skórkę pomarańczową własnoręcznej roboty? Ten post jest dla Was:)
Vandrer lubi wykorzystywać wszystko w ramach kreatywnego recyklingu. Dlatego ucieszył się kiedy oglądając telewizję kulinarną trafił na przepis na własnoręcznie przygotowaną skórkę pomarańczową, czy jak kto woli, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Jeśli nawet sowie się udało, każdemu się uda. Poniżej przepis w wykonaniu Vandrera, ma on nadzieję, że komuś się przyda:) Vandrer czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, więc już wymyślił zmodyfikowany przepis swojego ulubionego ciasta połączonego z musem z ananasów i skórką. Ale o tym za miesiąc. Do rzeczy!
![]() |
Najpierw znajdujemy dwie dorodne pomarańcze:) |
![]() |
Później odcinamy najpierw górę i dół pomarańczy, a potem skórkę, plasterek po plasterku. |
![]() |
Następnie musimy usunąć ze skórki białą część i zostawić jedynie część pomarańczową. To jak filetowanie, więc przyda się giętki acz ostry nóż. |
![]() |
Kiedy minie dobra, wyciągamy skórkę i kroimy ją w kostkę lub w cienkie paseczki. |
![]() |
Do przygotowania tej ilości skórki potrzebujemy około 200 ml wody i 250 gr cukru. |
![]() |
Wrzucamy cukier do gotującej się wody i mieszamy, aż słodka woda zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy skórkę, ciągle mieszając. |
![]() |
Tak mieszamy gotując skórkę 15-20 minut. Docelowa konsystencja znajduje się na granicy galaretki i skórki w cukrze. Jeśli zbyt szybko pozbędziemy się wody możemy jej dolać, spokojnie odparuje. |
![]() |
Ciepłą pomarańczową ciapę wlewamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. |
![]() |
W ten sposób z dwóch pomarańczy uzyskujemy około pół średniego słoika skórki. Najlepiej przechowywać ją w lodówce:) |
AvE!
Vandrer
Czytając tytuł, spodziewałam się jakiegoś domowego sposobu na cellulit czy coś ;) A tu takie smaczki! :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście Vandrer jest pluszowy i nie ma problemów z kosmetyczną skórką pomarańczową:) Ale jako zapalony kucharz potrzebuje kandyzowanej skórki:)
UsuńKlikając byłam pewna, że będzie przepis antycellulitowy! :D Bardzo lubię dodawać kandyzowaną skórkę do czekolady, ale nie znoszę jej filetować, nie mam dobrego noża.. ;)
OdpowiedzUsuń