Idą #SowiteŚwięta więc Vandrer zabrał się za robienie pierniczków. Może nie wyszły idealne, ale pierwsze w życiu i własne. Zobaczcie jak poszło sowie pieczenie z przepisu Czerwonego Fartuszka.
Najpierw składniki.
- 0,5 kg mąki
- 120 g masła
- 370 g miodu (najlepiej gryczany)
- 120 g cukru muscovado jasnego
- 1 jajko
- 20 g przyprawy do piernika
- 15 g proszeku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- Foremki do wycinania
- Papier do pieczenia
Krok 2. Mistrz Sitka
Krok 3. Wyrabianie ciasta przy pomocy człowieka
Krok 4. Mąka wchodzi w kontakt z pluszem
![]() |
Vandrer wyrzucił ciasto na swoją silikonową stolnicę posypaną mąką i przed wałkowaniem podzielił na dwie części. Dla większej wygody. |
Krok 5. Wycinanki - Ludzie wycinają pierniczki sowy, Sowy wycinają pierniczki ludziki.
Krok 6. Obróbka termiczna zdjęcia (sprawdźcie tutaj na czym polega)
Krok 7. Ukrywanie skarbu
Krok 8. Czekanie...
Krok 9. Sprawdźcie ten i inne przepisy na stronie Czerwonego Fartuszka, bo warto:)
Teraz pozostaje polukrować pierniczki. Macie jakieś sprawdzone przepisy na lukier? Vandrer nie chce kupować sztucznego w sklepie.
AvE!
Vandrer
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)
AvE!
Vandrer