Pamiętacie jak sowa za pomocą kilku sztuczek osiągnęła na zdjęciu efekt dżemu borówkowego (korekta termiczna zdjęcia)? Dziś Vandrer pokaże Wam w jaki sposób przekształcić zbiór pozornie niepowiązanych ze sobą elementów (takich jak na przykład owoce), w spójny i ciekawy kolaż. Ciekawi efektu zastosowanego na zdjęciu norweskich truskawek? Zobaczcie poniżej!
.
Prace rozpoczynamy od znalezienia pozornie niepowiązanych ze sobą elementów, które jednak łączy jakiś ukryty temat. Vandrer zdecydował się na norweskie truskawki, borówki i poziomki, bo w swoim czasie miał ich pod dostatkiem. Norwedzy mają fioła na punkcie norske jordbær i uznają je za najlepsze na świecie. Rzeczywiście coś w tym jest, bo tutejsze jagody chyba lubią bardzo kapryśną norweską pogodę.
Wybór dodatków
Aby uzupełnić kompozycję sowa dobrała kilka dodatków dzięki którym udało się połączyć jagody w spójny sposób. Kiedy już zgromadzimy niezbędne elementy zabieramy się za tworzenie właściwego kolażu.
Przygotowywanie tła
Najpierw zaczynamy od składników, które wymagają odpowiedniego przekształcenia lub dopasowania za pomocą docinania, mieszania i przesiewania. W ten sposób pozbywamy się niepotrzebnych elementów, takich jak np. skorupki jaj. Prozaiczne miksowanie potrafi dać niezwykłe efekty.
Subtelne dodatki nadające smak
Następnie nanosimy na kolaż bardziej delikatne elementy, które wpisujemy w całość nieco bardziej subtelnie. Szpatułka wystarczy aby dobrze wmieszały się w wcześniej utworzone tło i dodały smaku całości kompozycji.
Nadanie formy ostatecznej
Musimy pamiętać o tym, aby dostosować kompozycje do nośnika na którym zostanie ona zapisana w bardziej "trwały sposób". Po ułożeniu elementów w odpowiedniej konfiguracji, całość poddajemy obróbce termicznej, czyli przekształceniu zdjęcia za pomocą zmiany temperatury. W ten sposób uzyskujemy efekt końcowy, który dowolnie możemy modyfikować, przestawiając układ elementów w miseczce.
Jeśli bardziej niż zdjęcie interesuje Was jego zawartość, czyli te pyszne śmietanowe babeczki, to u Czerwonego Fartuszka znajdziecie dokładną instrukcję ich przygotowania. Łapcie link >>>
Co myślicie o takiej obróbce? Smaczna sprawa?
AvE!
Vandrer
Tym, którzy nie przepadają za słodkościami lub chcą ich unikać ... Vandrer poleca deser od którego się chudnie >>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Vandrer dziękuje za wszystkie komentarze. Ceni sobie dyskusję z każdym zainteresowanym:)
AvE!
Vandrer